To forum dla wszystkich c( :
Administrator
Wszystko o ciastkach,ciastach i tortach.
Dodam jako pierwsza przepis na "Kruche ciasteczka"
Kruche ciasteczka: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 30 dag. masła,
3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 2 łyżeczki esencji migdałowej,
1 łyżeczka solib oraz: słoiczek dżemu malinowego
Masło utrzeć mikserem, wsypując porcjami cukier, dodać esencje zapachową,
mąkę, sól i starannie wymieszać. Na poprószonej mąką stolnicy rozwałkować
połowę ciasta na grubości ok. 4mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i wykładać
na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku każdego ciasteczka rozsmarować 1/2 łyżki dżemu.
Rozwałkować resztę ciasta, wyciąć ciasteczka o takim samym kształcie a następnie
na środku wytnij mniejszą foremka otwór. Ciasteczka z dziurką ułożyć na ciastkach
z dżemem. Piec 25 min. w temp. 160 st.
Życzę smacznego
I fotka ciasteczek jak powinny wyglądać
[
Offline
Administrator
mmm aż chcę się jeść zw idę do lodówki xdee
Offline
Ja uwielbiam tak zwanego Sernika. Jest to bardzo latwe do zrobienia:
Składniki
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
- 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
- 400 ml śmietany 36% (polecam firmy Piątnica)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 ulubione galaretki
- ewentualnie: ulubione owoce- świeże lub z puszki (poza świeżym kiwi i ananasem) oraz biszkopty
1. 2 galaretki robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.
2. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać.
3. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
4. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.
5. Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewmy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
6. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.
WARIANT 1: Sernik jest jeszcze pyszniejszy gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce- śwoeże lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą serkową.
WARIANT 2: Na dno tortownicy układamy biszkopty. Można je moczyć w galaretce.
WARIANT 3: Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone w bardzo małej ilości wody 2 galaretki.
Sernik jest naprawdę prościutki i pyszny, nawet w najprostrzej wersji. Serdecznie Polecam i życzę smacznego!!
A tak powinien wygladac:
Offline
Administrator
Jakie pyszności mmmm
Offline